مظنون پر دردسر

بازگشت به نوشته‌ها

مقدمه

در این مقاله قصد داریم طرز برخورد با افراد مظنون رو بررسی کنیم. ابتدا تعریفی از “مظنون” خواهیم داشت، سپس کنترل و زیر نظر داشتن افراد رو مورد بررسی قرار میدیم. در ادامه در مورد نحوه کنترل اماکن عمومی، ارتباط با افراد مستعد همکاری و معتمدین محل، و در نهایت در مورد انعکاس سریع موضوع می‌نویسیم. #کلیپ

تعریف مظنون

مظنون به فردی گفته میشه که رفتار و کردارش مشکوک و گفتار و اظهاراتش غیرمنطقی و غیرواقع، وضع ظاهرش غیرعادی و شک برانگیز و دچار نوعی حالت عصبی و هیجان و گاهی برافروخته و عرق کرده و زمانی رنگ باخته و مضطرب باشه. لازم به ذکره که بدبینی و بدگمانی و سوءظن از لحاظ اخلاقی بسیار ناپسند و خطرناکه. شخص بدگمان اعمال و رفتار هرکسی رو ناهموار و زشت و اون رو شخص مشکوک می‌بینه. قرآن کریم هم با بیان صریح و روشن مسلمانان رو از این صفت زشت برحذر می‌داره و در سوره مبارکه حجرات آیه 12 می‌فرماید:

“شما که ایمان آورده‌اید از بسیار بدگمانی‌ها بپرهیزید که بعضی از سوءظن‌ها گناه است.”

افراد مظنون

کنترل و زیر نظر داشتن افراد مظنون

اسلام شخصیت هر فردی رو در جامعه و نزد دیگران محترم میشماره و از افراد مؤمن می‌خواد که نسبت به هم حس ظن داشته باشند. این دین غنی از انسان‌ها میخواهد همواره کردار و رفتار مردم رو حمل بر صحت و صداقت بدانند. از لحاظ قانونی هم اصل بر برائت افراد هست مگر اینکه خلاف اون ثابت بشه. اما برای نگهبان محله که وظیفه‌اش حفظ و حراست و پاسداری از جان و مال مردمه، ایجاب میکنه که کاملا مواظب و مراقب اعمال و رفتار مراجعین و اشخاص باشه. اشخاص مشکوک که رفتاری غیرعادی دارند و برای انجام منظوری در محدوده نگهبانی او بی‌جهت پرسه می‌زنند یا شخص و مکانی رو زیر نظر دارند.

به هر حال دقت و هوشیاری نگهبانان و نظارت و مراقبت اونا باعث میشه که از یک سو خودشون غافلگیر نشن. از طرف دیگر اشخاص مشکوک و مظنون زمانی که خودشون رو تحت کنترل و نظارت می‌بینند، از مقاصد سوء خودشون صرف نظر می‌کنند. در نتیجه نگهبان‌ها در کارشون موفق میشن و دچار آسیب نخواهند شد. درتمام دوره‌های تاریخی افراد فرصت‌طلب و شیاد و زیاده خواه و سارق وجود داشته.

این اتفاقات به خصوص وقتی اختلاف طبقاتی، بیکاری، اعتیاد، فقر اقتصادی و فرهنگی، تورم، گرانی، زیاده‌طلبی، قاچاق، و غیره زیاد باشه به ایجاد ناامنی و مسائل غیر اخلاقی و فساد و سرقت و کلاهبرداری کمک می‌کنه. همین امر موجب میشه که عده‌ای دچار انحراف اخلاقی شده و مرتکب جرائمی بشن. اینجاست که وظیفه نگهبان محله ایجاب می‌کنه به طور غیرمحسوس مراقب اعمال و رفتار این قبیل اشخاص مشکوک باشه. این عمل باعث میشه که اونا نتونن به خواسته شوم و پلید خودشون برسن.

افراد بیگناه

در صورت برخورد با افراد مظنون گاهی اوقات اعمالی انجام میگیره و شخصی رو مورد بازجویی قرار میدیم. بعدا متوجه میشیم که این شخص بیگناه بوده و ما در قضاوت خودمون عجله به خرج دادیم. البته اون شخص هم به علت بی‌تجربگی و ندونم کاری و به طور ناشیانه سخنی گفته یا عملی انجام داده. در واقع قصد و نیت بدی نداشته و در این حالت چیزی بجز پیشمونی و شرمندگی نصیبش نمیشه. بهتره در ابتدای کار چند نمونه فرضی رو مثال بزنیم.

  • همونطور که یک فرد شیک پوش و مرتب با یک خودرو آخرین مدل در یک منطقه فقیرنشین، مانند یک وصله ناجور جلوه میکنه، حضور یک فرد لاابالی و ژنده‌پوش با سر و وضع نامرتب و کثیف هم در یک منطقه اعیان‌نشین شک برانگیزه و باید به اون شخص مشکوک شد.
  • فرض کنید شخصی به محدوده مورد نگهبانی ما وارد بشه و با در دست داشتن تکه کاغذی، پلاک منازل و اسامی ساکنین و اتومبیل‌های پارک شده رو وارسی میکنه. اون شخص با رفتاری کاملاً مشکوک بالا و پایین رفته و وانمود میکنه که به دنبال آدرس میگرده. اون شخص مشکوک در صورت برخورد با نگهبان، مضطرب و دستپاچه میشه و حرکات غیرعادی و اظهارات غیرمنطقی و ضد و نقیض میکنه.

مظنون ها

در این قسمت به منظور شناسایی و برخورد با افراد مظنون چند نمونه فرضی رو مثال میزنیم.

  • احتمال داره شخصی با مشخصات مذکور در محدوده نگهبانی ما پرسه بزنه و در صورت برخورد با نگهبان محله بسیار عادی و طبیعی جلوه کنه. اون شخص مشکوک ممکنه با زبون‌بازی و پشت هم‌اندازی قصد فریب داشته باشه. حتی با اعلام مشخصات فردی واهی سعی میکنه از نگهبان، مشخصات شخص مورد نظر را بگیره یا منزل و اتومبیلی رو شناسایی کنه و یا از تعداد نفرات ساکن در منازل یا تلفن منزل آنها با خبر بشه.
  • ممکنه شخصی ظاهراً به اتومبیلی تکیه داده باشه ولی در واقع قصد داشته باشه که قفل درب اتومبیل رو باز کنه و در فرصت مناسب سرقت رو انجام بده. اون شخص مشکوک بعضی اوقات با وارد کردن ضربه به اتومبیل‌ها می‌خواد بدونه دزدگیر دارن یا نه.
  • فرض کنیم فرد یا اشخاص مشکوک به بهانه نقص فنی خودرو و یا موتورسیکلت در محلی متوقف و با زیرکی منازل و تردد افراد رو زیر نظر داشته باشن. همچنین فرض کنیم با روشن نگهداشتن وسیله نقلیه، آمادگی برای فرار از منطقه و یا دور ساختن همدستان خودشون رو داشته باشن.
  • گاهی اوقات افرادی به عنوان مأمورین ادارات آب، برق، تلفن، گاز، و یا نظافتچی، تعمیرکار، لوله‌کش، و غیره به محل مراجعه می‌کنن که مورد شناسایی نبوده و هیچگونه کارت شناسایی به همراه ندارند. اون اشخاص مشکوک با معرفی کردن خودشون با این عناوین قصد ورود به منزلی را دارن.
  • شخصی که مورد شناسایی نیست اگر به عنوان نذری دادن به شما شیرینی یا نوشابه، خرما و آش نذری تعارف کنه، اون شخص مشکوک احتمالاَ قصد بیهوش کردن شما رو داره.
  • امکان داره افرادی به عنوان فقیر و نیازمند، واکسی، پیک شادی (حاجی فیروز)، و غیره به درب منازل مراجعه کنن. اون اشخاص مشکوک در پوشش‌های مذکور قصد ورود به منزل و سرقت اموال یا قصد شناسایی ساکنین را دارند.

نحوه برخورد با مظنون توسط نگهبانان

به هر حال احتمالات و فرضیات متعددی را می‌توان در مورد اشخاص مشکوک نظر گرفت و با عنوان کردن چنین مواردی نحوه برخورد و رسیدگی به آنها را به نگهبانان محل آموزش داد که به چند نمونه اشاره می‌کنیم.

بایدها

الف) یک نگهبان بایستی بسیار دقیق، هوشیار، و مراقب باشه و در صورت برخورد با افراد مشکوک و مظنون ضمن کنترل اعمال آنها مشخصات ظاهری اونها رو به خاطر بسپاره. نگهبان با این کار، در صورت نیاز به مراجعه حضوری یا چهره‌نگاری می‌تونه اونها رو دقیقاً شناسایی و معرفی کنه.

ب) نگهبان یک منطقه بایستی مأمورین خدماتی آب، برق، تلفن، گاز، رفتگران محلی، سرویس مدارس، و تعمیرکاران تأسیسات، و غیره را بشناسه. با این کار در صورت مراجعه افرادی با این عناوین و عدم شناسایی آنها، میتونه مراقبت بیشتری کنه.

ج) نگهبان بایستی از دفتر تلفنی که شماره تلفن سکنه رو درون اون یادداشت کرده به خوبی مراقبت کنه. او نباید شماره‌ها رو در دسترس افراد غیر قرار بده و حتی تلفن محل نگهبانی خودش رو نباید به کسی بده. چرا که احتمال داره تعمداً تلفن اطاق نگهبانی رو مشغول کنند و نگهبان نتونه به موقع کمک بخواد یا کمک رسانی کنه.

د) نگهبان باید مواظب باشه موقعی که قصد شماره گرفتن منزل ساکنین رو داره، افراد غریبه و مراجعه کنندگان شماره رو نبینن. همین‌طور شماره تلفن رو با صدای بلند تکرار نکنه و از تلفن همراه مراجعه‌کنندگان تماس نگیره. چرا که آخرین شماره تماس در حافظه تلفن همراه طرف باقی میمونه و میتونه مورد سوء استفاده قرار بگیره.نگهبان حتی از گفتن نام خودش باید پرهیز کنه و به عنوان نگهبان خودش رو معرفی کنه.

ط) در صورت برخورد با افراد مشکوک و مظنون به طور غیر محسوس شماره پلاک خودرو یا موتورسیکلت و مشخصات ظاهری راننده و سرنشینان رو به خاطر بسپارن. قطعاً بخاطر سپردن یک نام بسیار حائز اهمیته.

گ) شماره پلاک، نوع، رنگ خودرو، نام آژانس، و راننده‌ای که ساکنین محلی احضار کرده‌اند رو یادداشت کنن. همچنین قبلاً با صاحبخونه و شخص درخواست کننده هماهنگی کنن.

نبایدها

ک) افراد غریبه و ناشناس گاهاً جهت انجام نظافت، تعمیرات، و غیره قصد ورود به منازل ساکنین رو دارن. نگهبانان نباید بدون هماهنگی اجازه ورود به اونها رو بدن.

ه) نگهبانان بایستی از خوردن و آشامیدن غذای نذری و خرما و شیرینی و نوشابه افرادی که نمی‌شناسن خودداری کنن. اونها حتی از کشیدن سیگار تعارفی هم باید پرهیز کنن.

و) بعضی از افراد و جوانان سعی میکنن به هر ترتیبی با نگهبان طرح دوستی و رفاقت بریزن. اونها با جلب اعتماد و اطمینان نگهبان در موقع مناسب سوء استفاده‌های لازم رو انجام میدن. نگهبانان باید از برقراری دوستی و رفت و آمد با این قبیل افراد خودداری کنن.

ز) نگهبانان نبایستی شب هنگام و در زمان تاریکی، زیاد به افراد مشکوک نزدیک بشن. اونها باید مراقب باشن که از پشت سر بهشون حمله نشه و غافلگیر نشن.

ح) نگهبانان هیچوقت بسته یا شیء رو به عنوان امانت تحویل نگیرن. چون امکان داره در اون مواد منفجره یا مواد مخدر و اموال مسروقه و کالای قاچاق (امحای_کالای_قاچاق_در_گناوه) وجود داشته باشه.

ی) هرگز افراد متفرقه رو به داخل اطاقک نگهبانی راه ندن.

کنترل اماکن عمومی

در محدوده محلات مسکونی یا تجاری، اماکنی از قبیل پارک‌ها، زمین بازی و فضای سبز، فرهنگسراها و غیره ایجاد شده که مرکز تجمع ساکنین هست. چون این نوع مراکز معمولاً مورد استفاده عموم و به خصوص جوانان و کودکان هست به احتمال زیاد مورد توجه متخلفین قرار میگیره.

انتظامات تفریحگاه‌ها اگر مورد توجه قرار نگیره باعث مورد سوءاستفاده افراد ناباب (متخلفین، ولگردها، دزدها، قاچاقچی‌های مواد مخدر، و غیره) قرار میگیره. نگهبان محله در ساعاتی که مردم از این اماکن استفاده میکنن وجودش، موجب امنیت و آرامش خاطر میشه. وجود نگهبان عامل بسیار مناسبی برای جلوگیری از ورود شخص ناباب و اقدامات مجرمانه اونهاست.

ارتباط با افراد مستعد همکاری و معتمدین محل

این عقیده که شهروندان داوطلب و ساکنین محلی می‌تونن نقش مهمی در پیشگیری از وقوع جرم ایفا کنن در بین مسئولین رو به گسترشه. موفقیت نگهبانان محله به طور قابل ملاحظه‌ای به مشارکت و همکاری ساکنین محله‌ها بستگی داره. همچنین بهتره که بعضی از فعالیت‌های پیشگیرانه توسط خود اونها انجام بگیره. با نگرش به توضیح بالا نگهبان محله لازمه از ساکنین (افراد مستعد همکاری و معتمدین محل) به عنوان منابع دلسوز خبری استفاد کنه. او در صورت دریافت اخبار مهم و مرتبط با وظایف نگهبانی خودش از سوی اونها باید مراتب را به مراجع ذیربط منعکس کنه. بدیهیست اخبار و اطلاعات دریافتی از سوی دیگران پس از ارزیابی به شرح زیر به مبادی مربوطه منعکس خواهد شد.

  1. مخبر آشناست؟
  2. آیا خبر دهنده  مورد اعتماد است؟
  3. مخبر معمولاً قابل اعتماد است؟
  4. خبر دهنده تقریباً قابل اعتماد است؟
  5. آیا خبر دهنده معمولاً قابل اعتماد است؟
  6. آیا خبر دهنده غیر قابل اعتماد است؟

تذکر مهم: نگهبان محله موظفه در خصوص برقراری ارتباط دلسوزانه و منابع خبری محله، مراتب را با مدیر پروژه نگهبانی خود مطرح کنه. او همچنین باید در مورد نحوه بهره‌برداری از منابع مذکور کسب تکلیف کنه.

انعکاس سریع موضوع به کلانتری محل، مدیر پروژه یا شرکت متبوعه

1) نگهبان محله بعضی اوقات به شخص یا اشخاصی که رفتار عادی و متعادلی ندارند مشکوک میشه. او در صورت نبود فرصت کافی برای بررسی، موظفه موضوع رو بلافاصله به پلیس 110 یا کلانتری محل (برای برخورد با مظنون) و همزمان به مدیر پروژه یا مدیر شرکت مربوطه اطلاع و از اونها استمداد کنه.

2) نگهبان محله در صورت نیاز می‌بایست یکی از ساکنین محل رو به هر طور ممکن (تلفن، زنگ، اخبار اضطراری، و غیره) مطلع کند.

3) نگهبانان نباید در صورت برخورد با نزاع ساختگی از محل نگهبانی خود دور بشن. اونها باید مراقب باشن که همدستان مظنونین از موقعیت سوء استفاده نکنن. همچنین با وسایل اخباری و هشداری و هر وسیله ممکن همسایگان و پلیس رو آگاه کنن.

 

حفاظت، مراقبت، و امنیت با امین حفاظ میهن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به نوشته‌ها