حراست چیست و چه وظایفی دارد؟

بازگشت به نوشته‌ها

حراست یک مجموعه، قلب امنیتی آن مجموعه است. با وجود نهادی به نام حراست، تمامی اجزای یک مجموعه، در برابر انواع اقسام انحرافات محافظت می شوند. سازمان باید سلامت درونی و بیرونی خود را جهت رسیدن به اهداف خود حفظ کند. از طرفی سلامت هر سازمان بزرگ و موفق، همواره در معرض آلودگی ها و تهدیدهای درونی و نفوذی است. بنابراین برای حفظ سلامت و پیشگیری از آلودگی ها نیازمند سیستمی هستیم که با دقت زیاد از نفوذ خطرات و آفت ها به داخل سیستم جلوگیری کند و یا با تشخیص و شناخت آفت های درونی ، زمینه های علاج به موقع و سلامت سازمان را فراهم سازد. #ویکی‌پدیا

 در این مقاله می خواهیم به مفهوم حراست و وظایف آن در یک مجموعه بپردازیم.

حراست چیست؟

حراست در لغت به معنای پاسداری و مراقبت کردن است. از لحاظ عرف اداری حراست به نهادی گفته می شود که در قلب تشکیلات یک سازمان وجود دارد و وظیفه خطیر آن، مراقبت از سلامت اعضای ریز و درشت آن سازمان در برابر انواع و اقسام فسادهای موجود و حفظ سلامتی درونی و بیرونی سازمان است. در نتیجه می توان گفت که حراست پشتوانه محکمی برای سلامت جامعه اداری است.

عوامل فرهنگی و اجتماعی فساد

همانطور که گفته شد، حراست وظیفه جلوگیری از بروز فساد در سازمان را دارد. برای آنکه نیروهای حراست بتوانند بهترین عملکرد را در تشخیص فساد داشته باشند، باید با عوامل فرهنگی و اجتماعی بروز فساد در محیط های اداری آشنا باشند تا بتوانند راه حل هایی برای آن پیدا کرده و از بروز آن جلوگیری کنند. این عوامل عبارتند از:

  • ضعف وجدان کاری و انضباط اجتماعی بین پرسنل مجموعه
  • رواج مادی گرایی در افراد
  • قوی بودن پیوندهای فامیلی و قبیله ای
  • سطح پایین اخلاقیات در جامعه
  • فقدان فرهنگ پاسخ گویی مناسب
  • نقص مجموعه نظارت های حسابرسی و اطلاعات نامربوط

وظایف حراست چیست

حراست یک سازمان وظیفه مراقبت از تمامی اعضای آن را دارد.

به طور کلی، حراست یک سازمان وظیفه مراقبت از تمامی اعضای آن را دارد. این بخش از سازمان، وظایف خطیری در ارتباط با سالم سازی محیط کار و کنترل کیفی و کمی کارکنان، بررسی و احراز تخلفات اداری و مالی، حفاظت از تاسیسات و اماکن و همچنین حفظ امنیت اسناد و مدارک را عهده دار می باشد.

اگر بخواهیم به صورت جزئی تر به برخی از وظایف بخش حراست اشاره کنیم، می توانیم موارد زیر را نام ببریم:

حفاظت از کارکنان

هر سازمانی متشکل از تعدادی نیروی انسانی است که در جهت پیشبرد اهداف سازمان در حال فعالیت هستند. همانطور که افراد برای رسیدن به اهداف سازمان تلاش می کنند، باید مطمئن باشند که سلامت آنها در محیط کارشان به خوبی محافظت می شود. حراست وظیفه تامین سلامت درون سازمانی را برای نیروی انسانی مشغول در سازمان بر عهده دارد.

حضور سریع در مواقع درگیری

رسیدگی به درگیری های احتمالی به وجود آمده در مجموعه، از دیگر وظایف بخش حراست است. در این مواقع نیروهای حراست باید با حداکثر سرعت به محل مقوع درگیری برسند و از ادامه آن جلوگیری کرده و افراد خاطی را به بیرون از سازمان هدایت کنند تا آرامش دیگر اعضای سازمان به خطر نیفتد. سپس با گزارش علت درگیری به مراجع بالاتر به رفع مشکلات بپردازند.

صدور مجوز مخصوص تردد وسایل نقلیه به محوطه سازمان

زیر نظر داشتن عبور و مرور و رفت و آمد افراد به داخل سازمان، یکی از کارهایی است که حراست برای تامین امنیت سازمان انجام می دهد. در برخی از سازمان ها، برای برقراری آرامش بیشتر و کنترل راحت تر، رفت و آمد افراد محدود می گردد. بنابراین صدور مجوز مخصوص تردد وسایل نقلیه به محوطه سازمان بر عهده حراست مجموعه می باشد.

همکاری با کلیه واحدها در هنگام بروز حوادث طبیعی

اصلی‌ترین وظیفه نیروی حراست چیست؟ همانطور که گفته شد، تامین ایمنی پرسنل مجموعه، اصلی ترین وظیفه نیروی حراست آن مجموعه است. در صورت بروز حوادث طبیعی نظیر سیل، زلزله، طوفان، آتش سوزی و غیره، متخصصین بخش حراست وظیفه دارند تا حد ممکن با واحدهایی که برای کمک رسانی اعزام می شوند همکاری کنند و جان پرسنل مجموعه را نجات دهند.

ارائه مشاوره به مدیریت سازمان

از آنجایی که حراست یک مجموعه، اشراف کاملی به تمامی اعضای آن مجموعه دارد و اطلاعات آن در مورد افراد و اتفاقات روزانه از دیگر اعضا بیشتر است، می تواند مشاور خوبی برای مدیریت باشد. البته این امر زمانی میسر است که مسئولین حراست، برای این کار آموزش دیده باشند و برای اینکه بتواند مشاوره درست و اصولی بدهند، از علم و تخصص و درایت و روشن بینی خود استفاده کند.

احقاق حقوق کارکنان

از مهم ترین راه های موفقیت یک مجموعه، این است که کارکنان و پرسنل آن از موقعیت خود راضی باشند و برای ادامه مسیر و تلاش کردن برای رسیدن به اهداف، انگیزه کافی داشته باشند. پرسنلی که از شرایط خود راضی نباشند و مطالباتشان برای مجموعه بی اهمیت باشد، خلاقیت و ابتکار عمل در کارهایشان به خرج نمی دهند و همین موضوع موجب بی کیفیت شدن کارها می گردد.

احقاق حقوق ارباب رجوع

هر سازمانی برای ارائه خدمات یا محصولاتی خاص به افراد جامعه تشکیل می شود. بنابراین اصلی ترین هدف هر سازمان، کسب رضایت ارباب رجوع است. یکی از وظایف حراست، تامین سلامت و ایمنی ارباب رجوع به هنگام مراجعه به سازمان است. مسئول حراست باید دقت داشته باشد تا ارباب رجوع در هنگام حضور در محیط سازمان در امنیت کامل کار خود را انجام دهد.

کمک به انتصاب افراد شایسته و شایسته سالاری

وظایف حراست چیست؟ یکی از وظایف حراست، انتخاب افراد شایسته برای انتساب در پست های حساس و مسئولین بخش های مختلف اداری است. هر فردی برای استخدام شدن در سازمانی که حراست دارد، باید از فیلتر تعیین صلاحیت حراست، بگذرد. وظیفه مسئولین حراست در این کار، آن است که بهترین فرد را برای آن مقام انتخاب کرده تا با ورود هر فردی، سلامت درونی سازمان به خطر نیفتد.

کشف و برخورد (#خبری_گرایش_سیاسی)

رفتار پرسنل هر سازمان، باید با توجه به قوانین وضع شده در آن سازمان و قوانین کشوری باشد. بنابراین هر رفتاری خارج از این قوانین تخلف محسوب می شود و نیروی حراست موظف است تا آن را پیگیری کرده، با آن برخورد کرده و به مراجع مربوطه در سازمان اطلاع دهد.

کشف و گزارش تخلفات احتمالی

برای تامین امنیت سازمان، لازم است که نیروهای حراست با دقت و حوصله، در پی کشف تخلفات احتمالی درون سازمان باشند. نیروهای حراست باید این موارد را به طور دقیق شناسایی کرده و به مراجع مربوطه در سازمان اطلاع دهند.

جلوگیری از بروز انواع فساد اداری

از دیدگاه سازمان مدیریت و برنامه ریزی، مفهوم کلی فساد اداری عبارت است از اقدامات پرسنل یک سازمان با هدف سواستفاده و بهره برداری شخصی برای خود یا افراد دیگر، با انجام یکی از راه های زیر:

– نقض قوانین و مقررات اداری

– تغییر در قوانین و مقررات اداری

– خودداری ، کند کاری یا کوتاهی در انجام وظایف قانونی در قبال ارباب رجوع

– تسهیل و یا تسریع غیر عادی در انجام کار برای اشخاص معین در مقایسه با دیگران

نظارت بر سیستم ها و تجهیزات الکترونیکی

آیا می‌دانید یکی دیگر از وظایف مهم نیروهای حراست چیست؟ بله، آشنایی کامل با تجهیزات الکترونیکی و مخابراتی و به طور کلی بخش IT مجموعه است. این تجهیزات در اکثر سازمان های جزء هسته های اصلی و مهم آن ها محسوب می شوند. هر نیروی متخصص در حراست باید با نحوه کار و خطراتی که این سیستم ها را تهدید می کند آشنا باشد و از وقوع خطرات احتمالی برای این بخش از سازمان جلوگیری کند و از آن حفاظت کند.

پیگیری وظایف ارجاع شده از سوی مسئولین

هر مجموعه ای به نسبت افراد حاضر در آن و شرایط حاکم، نیازمند ایجاد برخی وظایف دیگر برای حفظ امنیت مجموعه می باشد. بنابراین، مسئولین ذی صلاح می توانند وظایف مشخص دیگری به غیر از موارد ذکر شده برای بخش حراست سازمان در نظر بگیرند.

منشور اخلاقی و سازمانی حراست چیست

1) عمل به احکام و موازین دین مبین اسلام

2) رعایت قوانین و مقررات و ترویج فرهنگ مسئولیت پذیری ، قانون گرائی و تعمیم آن در سازمان

3) تلاش در تامین امنیت شغلی مدیران و کارکنان

4) رعایت اصل احترام و تکریم ارباب رجوع

5) رعایت حریم خصوصی افراد و تلاش در جهت حفظ آبرو و اسرار کارکنان

6) تلاش در جهت استقرار شایسته سالاری با تکیه بر شناسائی و معرفی کارکنان متعهد و متخصص

7) تعامل و همکاری با مدیران جهت تحقق اهداف سازمانی

8) تلاش مجدانه در شناسائی و پیشگیری از آسیب های سازمان

9) شناسائی متخلفان و قانون گریزان و برخورد متناسب و قانونی با آنان

10) بهره مندی از نگرشی کلان و برنامه ریزی متناسب با فن آوری های روز

11) انجام ماموریت های محوله

 

حفاظت، مراقبت، و امنیت با امین حفاظ میهن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به نوشته‌ها