کمک های اولیه

بازگشت به نوشته‌ها

آشنایی با کمک های اولیه یکی از مهمترین و حیاتی‌ترین مواردیه که هر شخصی باید با اون آشنا بشه. سانحه زمان و مکان نمی‌شناسه و در هر لحظه ممکنه برای هر کسی رخ بده. اصولی‌ترین کار، کسب آمادگی به منظور مقابله با حوادث و سوانحه. کسب آمادگی برای حفظ سلامتی و نجات جان خود و ساکنین محله هست. علت اینه که در لحظات اولیه وقوع یک حادثه باید با سرعت عمل بالا دست به کار شد. #ویکی‌پدیا

کمک های اولیه

تشخیص کمک به مصدومین و عملیات نجات بخش در کمک های اولیه

هنگام برخورد با مصدومین لازمه به منظور کمک های اولیه ارزیابی کلی از شخص مورد نظر صورت بگیره. در این مرحله نیازی به تشخیص نوع صدمه و یا بیماری نیست و تنها درصدد بررسی وضع کلی سلامت مصدومیم. علت اینه که این علائم در تعداد بسیاری از بیماری‌ها و صدمات می‌تونن تغییر کنن. باید واقف باشیم که به صرف تغییر یک یا دو مورد از اون‌ها نمیشه آسیب خاصی رو تشخیص داد. این ارزیابی شامل علائمی مثل هوشیاری و درجات اون، تنفس، نبض ضربان قلب، درجه حرارت، فشار خون، رنگ پوست، و اندازه مردمک چشم‌هاست.

۱) درجه هوشیاری

اولین اقدام در برخورد با مصدوم و انجام کمک های اولیه، ارزیابی درجه هوشیاری اونه. هوشیاری مراحل گوناگونی داره که مهمترین اون عبارتند از:

الف) هوشیاری کامل

ب) حواس پرتی

ج) خواب آلودگی

د) اغماء: فرد کاملا بیهوشه و حتی به تحریکات دردناک هم نمی‌تونه جواب بده

۲) تنفس

تنفس عبارتست از وارد کردن هوا به داخل شش‌ها (دم) و خارج کردن اون از شش‌ها (بازدم).

۳) نبض

عبور خون از داخل سرخرگ‌ها باعث ضربه به دیواره سرخرگ میشه که به این ضربه نبض میگن. نبض از نظر زمان و تعداد با انقباضات برابره. با شمارش تعداد نبض میشه به تعداد ضربان قلب پی برد.

۴) ضربان قلب

قلب با هر انقباض و انبساط خود ضربه‌ای رو به دیواره جلویی قفسه سینه وارد می‌کنه. با قرار دادن کف دست روی این ناحیه میشه این ضربات رو احساس و اونا رو شمرد.

۵) درجه حرارت بدن

درجه حرارت بدن همواره در حد معینی بین ۳۶/۵ تا ۳۷/۵ درجه سانتی گراد تنظیم میشه. حفظ درجه حرارت برای اعمال طبیعی بدن الزامیه. در جریان بعضی بیماری‌ها این تنظیم به هم خورده و حرارت بدن بالاتر (تب) و یا پایین تر (ضعف) میره.

۶) فشار خون

خونی که در داخل سرخرگ‌ها عبور میکنه به دیواره اون فشار وارد میکنه. فشار وارد شده رو فشار خون می‌نامند. در حقیقت فشار خون نشانگر فشار و قدرتیه که خون توسط اون به جلو رونده میشه.

۷) رنگ پوست

رنگ پوست به مقدار خونی که از اون می‌گذره و رنگ دانه‌هایی که در ضخامت پوست قرار دارن بستگی داره. تغییر رنگ مهم پوست شامل رنگ پریدگی، آبی، و کبود هست. پوست سفید یا رنگ پریده در جریان شوک، غش حمله قلبی و ترس دیده میشه. پوست کبود در موارد خفگی و یا بعضی از مسمومیت‌ها و کمبود اکسیژن دیده میشه.

۸) مردمک چشم

مردمک‌ها در افراد سالم در حالت طبیعی مرتب و به اندازه کاملا مساوی هستن. مردمک‌ها با نور زیاد تنگ و با نور گشاد میشن. مردمک منقبض یا نقطه‌ای نشانگر مسمومیت با مواد مخدره. بعد از مرگ مردمک کاملاً گشاد شده و در برابر نور منقبض نمیشه.

 

تنفس مصنوعی و ماساژ قلب در کمک های اولیه

تنفس مصنوعی به کلیه اعمالی گفته میشه که باعث رساندن اکسیژن به مصدوم میشن تا تنفس او دوباره برقرار بشه. در صورت مشاهده علائم زیر در امدادهای اولیه باید بلافاصله اقدام به تنفس مصنوعی کرد.

۱) بیهوشی

۲) عدم احساس و لمس حركات تنفسی در فرد مصدوم

۳) کبودی لب‌ها و انگشتان

۴) گشادی مردمک‌ها

عمل تنفس مصنوعی پس از باز کردن راه‌های هوایی انجام می گیره. تعداد ۵ تا ۱۲ تنفس در هر دقیقه در بزرگسالان و تعداد ۲۰ تنفس در اطفال انجام میدیم.

روش‌های تنفس مصنوعی در کمک های اولیه

روش‌های تنفس مصنوعی در کمک های اولیه متنوع هستن. چهار نوع مهم اون عبارتند از:

۱) تنفس دهان به دهان

۲) تنفس دهان به دهان و بینی

۳) تنفس دهان به بینی

۴) تنفس مصنوعی سیلوستر

ماساز قلب در کمک های اولیه

۱) تعریف: عبارتست از فشار منظم و موزونی که بوسیله یک دست یا دو انگشت (در کودکان) یا هر دو دست (بزرگسالان) روی دیواره جلوی سینه وارد میشه. هدف از ماساژ قلبی در کمک های اولیه برقراری مجدد گردش خون هست.

۲) نحوه انجام عملیات: در ایست قلبی و در لحظات ابتدایی میشه با کنار دست از فاصله ۲۵ تا ۳۰ سانتی متری یک مشت محکم بر روی استخوان جناغ کوبید. اگر قلب مصدوم با این کار شروع به فعالیت مجدد نکرد ماساژ رو شروع می‌کنیم. (این عمل در کودکان ممنوعه) مصدوم رو سریعاً روی سطحی سفت قرار می‌دیم. به منظور کمک های اولیه، ناحیه سینه رو بطور کامل عریان می‌کنیم. محل ماساژ قلبی بین جناغ گذاشته و بعد کف دست دیگر رو روی اون قرار می‌دیم. انگشت‌ها رو در هم فرو برده و قلاب می‌کنیم.

در ادامه کمک های اولیه سعی می‌کنیم انگشتان با سینه تماس نداشته باشن. در حالیکه در کنار مصدوم زانو زدیم، روی او خم میشیم. دست‌ها رو صاف نگه می‌داریم. پس از اون با نیروی وزن خود ناگهان به جناغ فشار وارد می‌کنیم. حدود چند سانتی متر که سینه فرو رفت، دست‌ها رو شل می‌کنیم تا سینه به وضعیت قبلی برگرده. در این وضعیت سعی کنید که کوچکترین فشاری روی سینه وارد نشه تا خون از سیاهرگ‌ها به قلب برگرده. بعد از مدتی مکث اینکار رو دوباره تکرار می‌کنیم. مجموعاً در هر بار ماساژ قانون ۵۰/۵۰ رعایت میشه یعنی نصف زمان استراحت هست. تعداد ماساژ قلبی بطور متوسط حدود ۷۲ تا ۸۰ بار در دقیقه هست.

 

حفاظت، مراقبت، و امنیت با امین حفاظ میهن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به نوشته‌ها